Vajcia a bielkoviny

Po tvarohu by som vám rád predstavil ďalší dobrý zdroj bielkovín. Dnešnou témou budú vajcia. Vysoký obsah aminokyselín a bielkovín z nich robí ďalší z pilierov kulturistickej stravy. Obsahujú však aj tuky a tak sa vynára otázka: Jesť, či nejesť vajcia?

Nutričné hodnoty

Začnime hneď tým, prečo sú vajcia také dôležité. Jedno kompletné (bielko + žĺtko) priemerné vajíčko je na tom následovne:

  • 82 kalórií
  • 7,2 g bielkovín
  • 0,1 g sacharidov
  • 6,0 g tukov (z časti Omega-3 mastné kyseliny)

Samotný bielok:

  • 17 kalórií
  • 0 g (žiaden) tuku
  • 4-5 g bielkovín

Je taktiež dobré spomenúť, že vaječná bielkovina je výborne stráviteľná (takmer 100 %). Nemusíte sa tak báť žiadnemu nafúknutia, či ných tráviacich problémov.

Vysoký cholesterol ?

V minulosti boli vajcia práve z dôvodu vyššieho obsahu cholesterolu na zozname neodporúčaných potravín. Vravelo sa, že max tak 4 žĺtky týždenne. Dnes už tieto veci neplatia a odborníci sa zhodli, že pri vyváženej strave s nízkym obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín nepredstavujú vajcia problém.

Príprava

Na prípravu praženice, či omelety odporúčam konzumovať prevážne bielka. Osobne si robím omeletu z 5 vajec (5 bielok, 2 žĺtky). Ak si robím omeletu ráno, tak ju dopĺňam ovsenými vločkami.
Žĺtky však neodporúčam vynechať úplne. Obsahuje totiž dôležité živiny, vrátane železa, lecitínu, luteínu, zeaxantínu, riboflavínu, selénu a vitamínov A, D a B12

Surové vajcia? Dá sa aj to

Určite si mnohí spomínate, ako Sylvester Stallone vo filme Rocky ráno vstal a doslova vypil zopár surových vajec.

V minulosti bol práve toto preferovaný spôsob rýchlej konzumácie vajíčok. Na prvý pohľad sa to môže byť „proti srsti“, ale je to vec zvyku. Neskôr sa však objavila salmonelóza a tento spôsob tak niesol so sebou isté riziká. V očiach verejnosti tak surové vajíčka predstavovali hrozbu. Ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si Julov článok o konzumácii surových vajec.
Tepelná úprava však nemá vplyv na nutričné hodnoty a o nič extra sa tak dobrou praženicou nepripravíme. Našťastie pre nás 🙂

Záver

Osobne na vajíčka nedám dopusti. Sú pre mňa jedným zo zdrojov kvalitných bielkovín a vždy mám v chladničke aspoň 20 ks. Nakupujem však tradičné slovenské vajcia za cca 1,50 € za 10 kusov. O niečo lacnejšie poľské radšej neberiem. Po istých neželaných prídavkoch v poľských potravinách mi to isto nebude mať nikto za zlé 🙂

Na otázku jesť, či nejesť vravím jasné áno. Pri dodržaní vyššie opísaných vecí by ste nemali mať problém.

 

 

7 komentárov k “Vajcia a bielkoviny”

  1. Zdravim, tentoraz by som sa chcel spytat, ci sa da pri naberani svalovej hmoty a hmotnosti z postavy s dobrym metabolizmom, co je problem pribrat, ide to pomali ale ked uz pribudne kilo tak je to istota svalovej hmoty a nie tuku. No a vecna dilema dnes je moderne kazdy si kupuje gainery, proteiny, amino kyseliny a kreatin….v minulosti ludia tieto koncentraty nemali a nechybali im teda by nemal byt problem dosiahnut nejaky vysledok a priberat kila a rysovat bez tychto doplnkov, pokial dodrzuje urcite davky a rovnice ze prijat za den viac kalorii ako spalit a potom co sa tyka bielkovin, tukov a sacharidov….
    Proste ze viziva sa da ziskat normalne aj zo stravy bez doplnkov. Napriklad bohato bude stacit ked nebude mat protein ale namiesto tej davky bielkovin si da 3 uvarene vajicka.
    Takze ta konecne otazka, da sa to aj bez tychto umelin v praskoch a pilulkach ?
    Napriklad po treningu 20-30min sa maju doplnat bielkoviny, cize protein….a nameisto neho si dat 2-3-4 vajicka a je to este mozno aj lepsi zdroj, nie ? 🙂 Pripadne bez proteinu bananovi koktail, alebo ako ste tu uz spominali recept na vyborny ochuteny tvaroh kde moze byt az 50g bielkovin.
    Samozrejme ze mojim cielom neni kulturistika ale nejaka ta vzhladna fitnes postava s malym percentom tuku a vyrysovanym telom. Ako vzor Lazar Angelov.
    Alebo ak by sa to fakt nedalo s takymto typom postavi, tak nejaky kvalitny gainer s mensim obsahom bielkovin a vyzsim obsahom kalorii na 15-30dni a potom to vyrysovat, ale pokial viem ani tam neni istota pribratia. Sorry za esej, ale diky za odpoved 😉 velmi by mi to pomohlo ….

    1. Doplnky by mali byť stále len doplnky. Tak sa ku ním treba aj postaviť. Čo sa týka bielkovín, tak je ideálne, ak väčšina pochádza z normálne stravy. Doplnky ti pomáhajú dostať sa na hodnoty, ktoré potrebuješ. V mojom prípade (107 kg) nie je také jednoduché prijímať dostatok bielkovín bežnou stravou. Samozrejme, že v minulosti tieto doplnky neboli, ale ani autom ľudia necestovali a dnes hej. Treba to brať tak, že základom je vždy strava. Doplnky sú doplnky a dopĺňaš to čo potrebuješ. Obrovskou výhodou je potom ale to že zamiešaš a ideš. Nosiť v lete kilo mäsa so sebou nie je boh vie čo a o tom to je. Čo sa týka gainerov a sacharidových zmesí tak s nimi je to podobne. Zamiešaš, vypiješ a máš. Osobne mi to ide lepšie krkom ako dva teplé banány, ktoré budem nosiť celý deň so sebou…

      Ak más kvalitné doplnky, denne si dáš povedzme medzi jedlami 2x protein, tak v tom žiaden problém nevidím. Hardcore kulturisti fičia samozrejme na iných veciach, ako bežný protein a gainer. Ja osobne si vystačím s proteinom, BCAA (nie vždy), gainer (sezónne) a kreatín. Na bežné účely si myslím, že viac netreba.

      Pri bielkovinách však mysli na to, že na jednu dávku je max cca 30g. Viac už telo nevie efektívne prijímať a je lepšie to rozdeliť do viacerých dávok.

  2. Dobrý deň, chcem sa opýtať čo robíte so žĺtkami… Je problém ked žĺtka nevynechavam? Mám 17 a 60 kíl takže chcem nabrať. Pripadne ako využiť nepoužité žĺtka.

    1. Žltká sú úplne v pohode. Ja si robím striedavo vajíčka so žltkami aj bez. Už sa o tom napísalo kadečo. No a keď ich nepoužijem a zrovna sa nikam nehodia – väčšina sa ráno nikam nehodia, idú do koša…

Pridaj komentár

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.